Patron kampanii:
Patronat:
Nagrody:

Co jeszcze można zrobić, aby zapanować nad dużymi wahaniami glikemii?

Najprostszym sposobem uzyskania zadowalających poziomów glukozy we krwi jest częste spożywanie małych posiłków. Zjadaj 5-6 posiłków w ciągu dnia. Jedz regularnie, nie omijaj posiłków i staraj się zachować stałe pory.

W czasie ciąży ostatni posiłek powinnaś zjeść ok. 21.00 - 21.30. Odłóż 1/3 przygotowanej kolacji i spożyj to wieczorem.

Ponadto możesz jeszcze wdrożyć dodatkowe sposoby kontrolowania swojego odżywiania.

System planowania diety w oparciu o tzw. wymienniki węglowodanowe - WW i wymienniki białkowo-tłuszczowe – WBT oraz indeks glikemicznym – IG, jest bardzo przydatny u wszystkich pacjentów leczonych insuliną, szczególnie z typem 1 cukrzycy, dzieci, młodzieży i dorosłych. Ta metoda może też być przydatna w ciąży. Pozwala bowiem na precyzyjne dawkowanie insuliny w stosunku do zjadanych posiłków i daje możliwości precyzyjnego wyrównania cukrzycy.

Indeks glikemiczny – IG

Indeks glikemiczny wskazuje na szybkość, z jaką będzie wzrastało stężenie glukozy we krwi po spożyciu określonego produktu. Na IG wybranego produktu ma wpływ wiele czynników, między innymi skład potrawy, tzn. zawartość węglowodanów i ich rodzaj, ilość błonnika, tłuszczu i białka, a także rozdrobnienie i sposób przygotowania potrawy (czas gotowania, pieczenie itd.).

Pamiętaj!

Najlepiej jadać produkty surowe lub krótko gotowane i jak najmniej rozdrobnione.
WYBIERAJ PRODUKTY O ŚREDNIM I NISKIM IG!

Wymienniki węglowodanowe

Jeden wymiennik węglowodanowy (WW) jest to porcja produktu (w gramach), która zawiera 10 gramów przyswajalnych węglowodanów. Obrazowo, zjedzenie 1 WW odpowiada spożyciu 2 łyżeczek cukru, ½ bułki kajzerki, 10 sztuk paluszków itd.

Na wymienniki można przeliczać produkty zbożowe, mleczne, owoce, warzywa i słodycze, bowiem składają się one głównie z węglowodanów. Do „przeliczania” produktów zawierających białko i tłuszcze używa się WBT. Jest to taka ilość pokarmu z przewagą zawartości białek i tłuszczów, która zawiera 100 kcal.

Ilość produktu odpowiadającą 1 WW i WBT podają specjalne tabele wymienników. Można je znaleźć w różnych podręcznikach dla chorych, materiałach edukacyjnych, posiadają je poradnie dietetyczne.

W przeliczaniu wymienników węglowodanowych bardzo pomocne są wagi dietetyczne, które podają informacje dotyczące wartości odżywczych, kaloryczności i WW dla ważonego produktu.

Posługiwanie się tymi miarami wymaga wstępnego, dość dużego nakładu pracy zarówno ze strony personelu medycznego, jak i, głównie, ze strony pacjenta.

Jest to jednak bardzo cenna inwestycja na przyszłość, bardzo ułatwiająca kontrolę cukrzycy. Jest to szczególny szyfr, ułatwiający porozumiewanie się osobom „wtajemniczonym”. Jeśli zajdzie konieczność przyswojenia sobie tej trudnej wiedzy, to lekarz Ci to powie.

Pamiętaj!

Niekiedy warto nauczyć się wyliczać wymienniki węglowodanowe w planowanych posiłkach. Zapytaj o wskazówki swojego lekarza diabetologa bądź skonsultuj się z dietetykiem.

Po zagłębieniu się w tzw. zalecenia pewnie dziwisz się, że Twoja obecna dieta właściwie nie posiada surowych ograniczeń i bezwzględnych zakazów! Jest to właściwie dieta, którą powinien stosować każdy człowiek!... a więc cała Twoja rodzina.

Na pewno nie znalazłaś tu całej wiedzy na temat żywienia, więc zadawaj pytania, np. czy możesz nadal jeść Twoje ulubione potrawy!

Bo ulubione, to nie zawsze znaczy zdrowe!

Niski Indeks
Glikemiczny
Średni Indeks
Glikemiczny
Wysoki Indeks
Glikemiczny
Brzoskwinia 29 Ananas 59 Arbuz 75
Cebula 15 Banan 59 Banan dojrzały 72
Czereśnie 22 Biszkopt 46 Chipsy 90
Czosnek 15 Brzoskwinie z puszki 52 Chleb pszenny 95
Fasola biała 33 Budyń 43 Dynia 75
Grapefruit 25 Chleb pełnoziarnisty 58 Fasola szparagowa 71
Jogurt 0% tł. 27 Chleb żytni 55 Frytki 75
Jogurt naturalny 36 Gruszki 42 Marchewka gotowana 85
Kiełki fasoli 25 Jabłka 38 Miód 87
Marchew surowa 30 Kasza gryczana ugotowana 54 Płatki kukurydziane 84
Pomidor 15 Kasza manna 58 Płatki ryżowe 80
Wiśnie 25 Kiwi 52 Popcorn 72
Nektarynki 35 Makaron z mąki razowej 50 Ryż biały gotowany 70
Kalafior 15 Mango 50 Ziemniaki gotowane 95
Kapusta 15 Pomarańcza 44 Chrupki kukurydziane 63
Szpinak 15 Ryż brązowy gotowany 55 Makaron 65
Dziki ryż 35 Sok grapefruitowy 48 Melon 65
Czarna porzeczka 15 Sok jabłkowy 40 Buraki 65
Brukselka 15 Kasza gryczana 40 Cukier 70
Maliny 25 Chleb orkiszowy 50 Kasza jęczmienna 70

Zwróć uwagę na różne rodzaje pieczywa i owoce!

Pamiętaj!

Kolację podziel na 2 części i mniejszą część zjedz ok 21.00 - 21.30.

Na koniec proponujemy Ci kilka jadłospisów.

Jadłospis I

Śniadanie: 285 kcal, 4,5 WW
Chleb chrupki żytni 2 szt., masło 10 g
Ser biały chudy 80 g
Szynka z polędwicy 40 g
Rzodkiewka 2 szt.
Pomidor 1 szt.
Sok warzywny 250 ml

II śniadanie: 190 kcal, 2,5 WW
Sałatka owocowa warzywna 200 g
(jabłko z marchwią + jogurt + kiełki słonecznika)

Obiad: 780 kcal, 5 WW
Rosół z makaronem i zieloną pietruszką 250 ml
Kurczak pieczony w folii 150 g
Ryż ciemny gotowany na sypko 50 g
Surówka z kiszonej kapusty 150 g
Woda mineralna z cytryną 250 ml

Kolacja: 430 kcal, 5 WW
Ryba w galarecie 150 g
2 kromki chleba razowego 60 g
Margaryna 10 g
Sałatka z pomidora i ogórka 150 g + oliwa z oliwek 10 g
Herbata z cytryną

Jadłospis II

Śniadanie: 459 kcal, 4 WW
Musli naturalne 3-4 łyżki z mlekiem 0,5% tłuszczu
Kromka chleba razowego 30 g
Masło 10 g
Jajko 1 szt.
Szczypiorek
Jabłko 150 g
Herbata bez cukru

Obiad: 580 kcal, 5,5 WW
Zupa jarzynowa z ziemniakami 250 ml
Zraz wołowy 100 g
Kasza gryczana gotowana na sypko 60 g
Sałatka z ogórka kiszonego + cebulka + olej 150 g
Napój warzywny 250 ml

Podwieczorek: 245 kcal, 3 WW
Jogurt naturalny 150 g
Mango 100 g, otręby 2 łyżki

Kolacja: 438 kcal, 4,5 WW
Chleb żytni 2 kromki 60 g
Masło 10 g
Sałatka grecka + bazylia 150 g
Polędwica łososiowa 40 g
Herbata z cytryną

Jadłospis III

Śniadanie: 386 kcal, 3,5 WW
Chleb razowy 2 kromki 60 g
Polędwica sopocka 40 g
Masło 10 g
Cykoria 50 g
Grapefruit ½sztuki
Herbata bez cukru

II Śniadanie: 196 kcal, 2,5 WW
Chleb Wasa 15 g
Masło 5 g
Ser żółty 20 g
Papryka czerwona 100 g
Herbata bez cukru

Obiad: 586 kcal, 5,5 WW
Zupa kalafiorowa z makaronem 200 g
Schab pieczony 100 g
Surówka: seler 50 g + jabłko 100 g + marchew 50 g + olej 10 g
Sok wielowarzywny 250 ml

Podwieczorek: 247 kcal, 3 WW
Jogurt naturalny 150 g z łyżką otrąb owsianych 20 g

Kolacja: 459 kcal, 4,5 WW
Chleb żytni 50 g
Masło 10 g
Szynka 50 g
Surówka z białej kapusty 150 g: kapusta biała 60 g + marchew 50 g + jabłko 30 g + olej rzepakowy 10 g
Herbata bez cukru

Jadłospis IV

Śniadanie: 436 kcal, 4 WW
Chleb żytni razowy 2 kromki 60 g
Margaryna 10 g
Jajko gotowane siekane ze szczypiorkiem
Sałata 5 dużych liści 50 g
Pomidor 1 szt. 80 g
Kiełki soczewicy 20 g
Kakao na mleku (mleko 1,5% tł. 200 g)

Obiad: 620 kcal, 6 WW
Zupa pomidorowa z ryżem 200 g
Pierś z indyka duszona 150 g
Surówka z warzyw mieszanych 200 g
Sałata lodowa 50 g + papryka czerwona 60 g + kalarepa 60 g + ogórek zielony 20 g + koperek 5 g + oliwa z oliwek 10 g
Herbata bez cukru

Podwieczorek: 238 kcal, 2,5 WW
Chleb Graham ½ kromki 15 g
Ser twarogowy chudy 1 plaster 40 g
Kiwi 1 sztuka 50 g
Woda mineralna z cytryną 250 ml

Kolacja: 538 kcal, 5,5 WW
Sałatka makaronowa: makaron razowy 60 g + brokuły
250 g pomidor 2 sztuki 120 g
Jogurt naturalny 2% tł. 100 g
Sok wielowarzywny 1 szklanka 250 g